IAML Wien 2013

IAML:n (International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres) kongressi järjestettiin tänä vuonna Wienissä 28.7. – 2.8. Osallistuimme Irmeli Koskimies ja allekirjoittanut kongressiin hieman vajaan neljän päivän ajan. Kongressi järjestettiin Wienin yliopiston tiloissa. IAML:n kongresseihin kuuluvat tietysti luennot, ihmisten tapaaminen, tungos ja raikuva puheensorina kahvitauolla sekä muu sosiaalinen ohjelma kuten konsertit ja retket.

IMG_0253

IMG_0255Edessä Tiina Tolonen ja Jaakko Tuohiniemi, heidän välistään näkyvät Ilvi Rauna ja Irmeli Koskimies.

Anke Hofmann Hochschule für Music und Theater Leipzigista kertoi kokemuksia kirjaston kokoelmaluetteloiden ja lisensoitujen e-aineistojen tarjoamisesta yhden ja saman käyttöliittymän kautta asiakkaille. Käyttöliittymän ohjelmistona Saksassa on käytetty avoimen lähdekoodin VuFind-ohjelmaa. Saman ohjelman varaan on myös Suomessa rakenteilla uusi käyttöliittymä (Finna) kirjastoille, museoille ja arkistoille. Leipzigissa on tutkittu mahdollisuuksia erilaisten musiikkiaineistojen integroimiseksi saman käyttöliittymän kautta haettaviksi. Esimerkiksi nuottimateriaalin jakelupalvelun IMSLP:n integroimista yhteiseen aineistohakuun on mietitty. Erityisenä haasteena on ollut IMSLP:n aineiston standardoimattomuus ja kysymykset aineiston pysyvyydestä. Anke Hofmanin mukaan musiikin järjestäminen on aina haaste ohjelmistoille. Mutta jos ohjelmisto kykenee järjestämään musiikkiaineistoa mielekkäällä tavalla asiakkaiden helposti löydettäväksi, se pystyy mihin tahansa. Musiikkiaineisto on siis oivallista testiaineistoa.

https://katalog.hmt-leipzig.de/

Keskiviikkona aamupäivän teemana oli Wienin filharmonikot. Orkesterissa 1. viulua soittava Clemens Hellsberg kertoi orkesterin pitkästä ja perinteikkäästä historiasta. Kuuntelimme tietysti wieniläisvalsseja, mutta tällä kertaa Joseph Lannerin eikä suinkaan Strauss-perheen säveltäminä. Hellsberg on tutkinut orkesterin historiaa ja mm. kirjoittanut orkesterin kotisivujen lyhyen historiikin. Orkesterilla on myös laaja arkisto, jota esitteli arkistonhoitaja, tutkija Silvia Kargl. Wienin filharmonikoiden historiallinen arkisto on perustettu v. 1842. Silvia Kargl:n mukaan arkistoa on hoidettu ja järjestetty ammattimaisesti vasta viimeiset vuosikymmenet. Aineistoa on kuitenkin aina jollakin tavalla vaalittu ja niin se on säilynyt varsin hyvin. Arkistossa on mm. laaja kokoelma kirjeitä ja kortteja säveltäjiltä ja muusikoilta. Silvia Kargl pahoittelikin, ettei näitä jälkiä enää jää kun kaikki asiat hoidetaan sähköpostitse.

IMG_0177Ote Brahmsin jousikvintetosta D-duuri op. 111, nro 2. Kuvan laatu ei valitettavasti ole kovin hyvä.

Perjantaina Wienissä oli lämmintä 37 astetta. Ainoa järkevä vaihtoehto oli istua paremmin ilmastoidussa isommassa salissa kuuntelemassa esityksiä käsikirjoitusarkistoista.  Samaan aikaan huonommin ilmastoidussa kuumassa pikkusalissa yritettiin keskittyä erilaisiin aineistojen digitointi-projekteihin. Erityisen mielenkiintoinen oli puolalaisen Karol Szymanowski -akatemian musiikkikirjastonhoitajan Hanna Biasin esitys sleesialaisen sävellyskoulun sävellyskäsikirjoituksista. Sävellyskoulu sai alkunsa 1900-luvun alkupuolen Katowicessa ja sen johtohahmoja oli tuolloin mm. Karol Szymanowski. Sittemmin sävellyskoulun vaikutuspiirissä ovat olleet lähes kaikki Puolan merkittävimmät 1900-luvun säveltäjät ja kirjaston sävellyskäsikirjoituskokoelma onkin huomattava ja esittelemisen arvoinen. Sleesia sijaitsee nykyisin suurimmaksi osaksi Puolan, mutta myös Saksan ja Tsekin valtioiden alueilla. Kokoelman säilyminen ylipäätään on maininnan arvoista ottaen huomioon alueen 1900-luvun myrskyisän historian.

Maaria Harviainen

 

Kategoria(t): Yleiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s