Terveisiä Tukholmasta, osa 3, Ruotsin IAML 60 v.

Tukholman konferenssi oli otsikoitu nimellä ”Music Libraries and Music Archives now and in the future”

Pääpuhujat tulivat Ruotsista, mutta kansainvälistä näkökulmaa saatiin myös Saksan ja Englannin äänitearkistoista. Saksan radioarkistoa esitteli Jutta Lambrecht ja Anthony Gordon kertoi työstään British Libraryn äänitearkistossa.

Nykypäivää aiheissa edusti mm. Ruotsin tekijänoikeusasiat, puhujana Susanne Abbelfalk Ruotsin radiosta. Anders Cato BTJ:stä puhui musiikkiaineiston luetteloinnin kehittämisestä ja Anthony Gordon British Librarystä IAMLin tulevaisuudesta, jossa Gordonin mukaan on pohdittu mm. kongressin virallisia kieliä, riittävätkö nykyiset englanti, saksa ja ranska, kongressin kestoa, joka on nyt melkein viikko, ja toimitsijoiden äänestämistä eri sektoreihin sekä toimikausien pituutta.

Konferenssi oli siis samalla Ruotsin musiikkikirjastoyhdistyksen 60-vuotisjuhla ja tapaamiseen olikin kokoontunut lähes 70 kollegaa Ruotsin  eri musiikkikirjastoista ja norjalaisiakin oli yli 20. Balttilaisia kollegoja oli kyllä kutsuttu, mutta heitä ei päässyt tulemaan yhtään. Kaikkiaan osanottajia oli 105.  Ystävykset tapasivat, jakoivat kokemuksia ja mahdollisesti oppivat toinen toisiltaan. Vieraat toivat laulutervehdyksiä ja jokaisen pohjoismaan edustaja piti juhlivalle yhdistykselle tervehdyspuheen sivuten oman maansa musiikkikirjastoyhdistyksen nykyhetken tilaa ja tapahtumia.

IMG_0123Juhlayleisöä, edessä Maaret Storgårds ja Tuomas Pelttari

IMG_0129Ann Malm Tukholmasta, Maaria Harviainen ja Tuomas Pelttari keskittyvät ohjelmaan.

IMG_0138Erkki Nurmi ja Anthony Gordon

Helsingin vastaava tapaaminen oli v. 2007, jossa muistini mukaan oli yli 130 vierasta. Helsinkiin tuli silloin osanottajia myös Virosta, Latviasta ja Liettuasta. Raha on tietysti yksi tekijä ja se, että Tukholman tapaamisesta ilmoitettiin melko myöhään. Kieli ei voinut olla esteenä  sillä kaikki vieraille tarkoitetut luennot pidettiin englanniksi.

A Finnish Success Story ?

Suomen IAML:n tervehdyksen juhlaan oli kirjoittanut puheenjohtaja Jaakko Tuohiniemi ja sen luki Tuomas Pelttari. Puhe oli jakautunut kolmeen osioon: Primum, Secundum ja Tertium. Primum osio kertoi Suomen IAMLin rauhallisesta arkipäivästä, vakiintuneista kokouksista ja suomenruotsalaisten vähäisestä edustuksesta IAMLin hallituksessa sekä myös vuosittaisista seminaareista. Secundum osio puhui Heikki Poroilasta, josta Jaakko käytti myös nimitystä ”Mr Music Library” tai ”Mr IAML Finland”. Ja tietysti myös Intervalli-lehdestä ja lukuisista Heikki Poroilan julkaisuista. Tertiumissa toivottiin, että rauhallinen ja vakaa Suomen IAMLin hallitus viettäisi myös vuosien päästä juhliaan rakkaan naapurinsa tavoin. Onnittelupuhe päättyi juhlavasti sanoihin Vivas, crescas, floreas!

Seuraava pohjoismainen musiikkioppilaitoskirjastojen tapaaminen on suunnitteilla norjalaisten toimesta Bergeniin kesällä 2015.

Irmeli Koskimies

Kategoria(t): Yleiset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s